Kolwezi: 200 jonge boefjes moeten vak leren in Kaniama Kasese (CongoForum)

KOLWEZI – Tweehonderd jonge boefjes uit de stad Kolwezi (Lualaba) zijn woensdag overgebracht naar Kaniama Kasese (Haut Lomami), waar ze allemaal een vak zullen moeten leren. Volgens Radio Okapi gaat het om jongeren die werden opgepakt in het kader van een operatie tegen (kleine) criminaliteit in Kolwezi.

De afdeling Lualaba van de Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH) is tevreden over de inspanningen van de provinciale veiligheidsraad. Maar ze is minder te spreken over het feit dat de politie ook jongeren oppakte die helemaal geen criminele feiten hadden gepleegd.

Arthur Kabulo coördineert de afdeling van de CNDH in de provincie Lualaba: “Sommige ambachtelijke mijnwerkers, die in de stad op weg waren, werden ook aangehouden. Die mensen waren gewoon op weg naar hun werk. De bevoegde dienst moet wel haar werk correct doen.”

De provinciale overheid verzekert dat er zal worden nagegaan of de bewuste jongeren al dan niet boefjes waren. Wie onschuldig is, zal worden vrijgelaten, zo wordt beloofd.

De jonge boefjes worden voor hun opleiding ondergebracht in centra die worden geleid door religieuzen.

© CongoForum, 04.08.22 (db)

Beeld – bron: Esther Ndalafina

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.